Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 10:34 - По какъв начин се правят дървените интериорни врати?
Автор: interiornivratisofia Категория: Бизнес   
Прочетен: 777 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.12.2019 10:32


В отговор на интереса на някои от хората за начина на произвеждане на дървените интериорни врати, от Борман България предоставяме тази публикация.
Тези врати се произвеждат в два цеха, докато не се наложи елементите да бъдат съединени в един продукт. Първият цех е мястото, където дървесината се преработва, докато се получи основната конструкция за бъдещата врата. Там се режат дървесните трупи и се оформят дъските. С помощта на преса, те се слепват. Получава се правоъгълно крило за бъдещата врата. Дъските се поставят в рамка от твърди и дебели греди, за да се повиши здравината им. Те най-често са от бял бор или друг здрав иглолистен материал.

Пресата действа по механичен начин, но освен това тя има и друго действие – микровълново. Чрез него лепилото се свързва много добре с дъските и залепването става още по-здраво. Получената основа трябва да стане напълно гладка, затова се налага шлифоване. След като всичко е готово, получения продукт се изпраща към втория цех, където се поставя повърхностното покритие. То се произвежда много по-трудно. Дървесината трябва да стане податлива за по-фина обработка, затова дънерите престояват три дни в парни хранилища. След това те са по-пластични и меки. Използват се повече от 15 вида дървесни видове, между които махагон, клен, бук, дъб и т.н. Върху всеки дънер се прожектира идеалния център, като се използва лазер. Той служи за ротационна ос. Много е важно да има точно и прецизно измерване, за да не се допусне загуба на материал и да се получи правилен цилиндър, когато кората бъде отстранена.

imageНейното обелване става по машинен начин, като се използва остър резец. Той се докосва до въртящия се с голяма скорост дънер и по този начин отстранява кората. Получава се правилен дървесен труп, който може да се реже ротационно. Крайният резултат е тънък дървесен лист, който е навит на руло. От един дънер могат да излязат около 130 линейни метра дървесен лист с дебелина около 6 – 10 милиметра. След като се развие, той се реже с лазерен нож и се премахват всички дефекти, които се виждат на повърхността. Получените листове се слепват един за друг огледално. Получава се повърхност, отговаряща по размер за покриване на вратата. По-добрите пластове се използват за външния видим слой на покритието, а тези, които имат дефекти, се поставят като пълнеж от вътрешната страна, защото не се виждат.

От листовете се получава трислойна структура, която е тип сандвич. Всеки един среден лист се залепва двустранно с помощта на лепило за два други сухи листа, единият от които е лицевия. За да стане още по-здраво залепването, листовете се вкарват в преса, която с помощта на пара ги нагорещява до 1000 градуса за 1.5 минути. Полученият краен резултат е плътен и здрав дървесен слой. След като бъде шлифоват, той може да се постави върху вратата и да завърши окончателния и вид. Съединяването става чрез лепило на дървена основа, което изсъхва след 30 минути студена преса и 8 часа престой на стайна температура. Когато лепилото изсъхне, се пристъпва към рязането на ръбовете. След това се пробиват отворите за дръжките и бравата. Повърхностите се оцветяват и шлифоват. Запечатват се и се шлифоват пак. Накрая се лакират.

Производството е много бързо и всички тези процеси отнемат само 17 секунди на врата. Въпреки бързото производство, резултата винаги е перфектен.
Публикацията е осъществена с помощта на фирма Борман България - врати и кухни в София.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: interiornivratisofia
Категория: Бизнес
Прочетен: 97731
Постинги: 32
Коментари: 4
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930